Sběrné místo: Světlo a teplo pro Ukrajinu

Plakát - světlo a teplo pro UkrajinuV naší knihovně můžete od 1. do 16. února najít sběrné místo pro projekt mosteckých skautů Světlo a teplo pro Ukrajinu. 

O co jde a proč to děláme?

Obyvatelé Ukrajiny zažívají už třetí válečnou zimu. Kvůli ruské agresi je část infrastruktury zničená a řada oblastí je bez elektřiny. Lidé, kteří měli ve zvyku topit si dřevem, nemohou kvůli nebezpečí a minám chodit sbírat materiál na topení. Je pro ně těžké se zahřát, uvařit si jídlo, posvítit si - věci, které my považujeme za samozřejmost. Pro obyvatele Ukrajiny jsou teď bohužel často vzácností. Na Ukrajině mrzne a ještě dlouho bude. Proto se chceme zapojit do druhého kola celostátní výzvy Junáka a udělat dobrý skutek. Nás to nic nestojí a lidem v ohrožení to velmi pomůže. Minulý rok se během akce vyrobilo a doručilo přes 15 tisíc svíček v plechovce.

 

Jak to funguje?

Svíčka v plechovce je malý, ale užitečný pomocník. Hoří dlouhé hodiny a dovede vyhřát celou místnost. Dá se nad ní ohřát jídlo nebo zmrzlé ruce či nohy, poslouží ke svícení. Lidem na Ukrajině dovede nyní velmi usnadnit život a k výrobě přitom stačí plechovka z tvrdého kovu, karton a vosk nebo parafín. Využijeme zbytkové materiály, které by jinak byly vyhozeny jako odpad. Někdy se těmto svíčkám také říká zákopové, protože je používají vojáci v zákopech. Vyrobit ji dovede úplně každý, my budeme pořádat společnou vyráběcí dílnu.

 

Jak se lidé mohou zapojit?

Nabízíme několik možností.
1. Sbíráme materiály pro výrobu svíček - tedy plechovky (např. od kompotu, tuňáka, kukuřice… NIKOLI nápojové plechovky) a vosk, parafín, svíčky i zbytky svíček. Nepotřebujeme knoty. Máme několik sběrných míst (viz níže). Sbírka probíhá od 1. do 16. února.

2. Přinést na sběrné místo hotové vyrobené svíčky podle návodu (posílám v příloze).
3. Přijít na odpolední výrobní dílnu v úterý 20. 2. od 18:15h u Skautského domu v Mostě (Slovenského národního povstání 1191, Most) a zapojit se do procesu výroby svíček.

Sběrné místo:

Městská knihovna Most

(Moskevská 12, Most)

Pondělí: 10-18h

Úterý: 10–18h

Středa: zavřeno

Čtvrtek: 10–18h

Pátek: 10–18h

Sobota: 9–12h

Neděle: zavřeno 

 

Do realizace projektu se chystáme zapojit i naše skautské děti - v rámci jednoho z osmi principů skautské výchovné metody je také zapojení do společnosti. Dělání dobrých skutků nám dává smysl - tím více, když to může pomoci lidem v ohrožení.

Více informací můžete najít také na oficiálním webu Junáka - českého skauta. 

https://www.skaut.cz/svickyproukrajinu/

Online platby pro nás zajišťuje platební brána Comgate. Poskytovatel služby, společnost ComGate Payments, a. s.loga Comgate