Promítání s povídáními o hvězdách a vesmíru přesunuta do kinosálu Městské knihovny Most.

Planetárium mimo provoz z důvodu uzavření KD Repre.

Lednová nebeská setkání

V lednu 2024 nás čekají tři zajímavá nebeská setkání. Náš Měsíc se na obloze setká s planetami Saturn, Jupiter a otevřenou hvězdokupou M45 Plejády.

Měsíc a Saturn

Nejprve v neděli 14.  ledna uvidíme Měsíc jako úzký dorůstající srpeček a jen kousek od něho vpravo ta docela jasná zdánlivá hvězdička bude ve skutečnosti planetou Saturn. Že se jedná o planetu se známou soustavou výrazných prstenců bychom však poznali až ve hvězdářských dalekohledech. Pouhým okem vypadá Saturn opravdu jako trochu jasnější hvězda. Toto setkání však může napomoci hledání planety těm, kteří si nejsou svou orientací na obloze úplně jisti.

Měsíc a Saturn nad jihozápadem

Měsíc a Jupiter

Ve čtvrtek 18. ledna se Měsíc potká pro změnu s planetou Jupiter. Z Měsíce bude vidět přesná půlka, protože 18. ledna ráno ve 4:53 SEČ nastane první čtvrť. Jen kousek nalevo od něho spatříme zdánlivou nejjasnější hvězdu večerní oblohy - ve skutečnosti planetu Jupiter. Pokud bychom se na Jupiter zaměřili pomocí dalekohledů, mohli bychom spatřit i jeho čtyři největší měsíčky jako drobné "hvězdičky" v jeho blízkosti. Pouhým okem ale Jupiter vypadá jako velmi jasná "hvězda", jasnější než všechny skutečné hvězdy. Hledá se tedy velmi snadno i když nemá ve svém těsném sousedství Měsíc.

 Měsíc a Jupiter

Měsíc a Plejády

20. ledna večer pak můžeme zkusit ještě hledat jen kousíček od Měsíce otevřenou hvězdokupu M45 Plejády - lidově označovanou jako Kuřátka, nebo Sedm sester. Otevřená hvězdokupa Plejády je i na městské obloze pouhým okem viditelná jako mlhavý obláček o velikosti asi jako měsíční úplněk. Pokud budeme pod temnější oblohou, uvidíme i jednotlivé hvězdy této hvězdokupy.

Měsíc se ale bude blížit k úplňku (bude osvětlen z více než 75 %), takže bude na obloze vytvářet velmi silné přírodní světelné znečištění a je možné že Plejády v jeho světle budou zanikat a nebudou téměř, nebo vůbec pozorovatelné.

Měsíc a Plejády