Promítání s povídáními o hvězdách a vesmíru přesunuta do kinosálu Městské knihovny Most.

Planetárium mimo provoz z důvodu uzavření KD Repre.

Orionidy

OrionidyTento víkend, ze soboty na neděli 21. – 22. 10. 2023 se můžeme na obloze, v případě jasného počasí, kochat maximem meteorického roje Orionidy. Předpokládaná hodinová frekvence je sice jen okolo 20 – 30 meteorů za hodinu, ale mohou se vyskytnout i velmi jasné meteory až bolidy – tedy úkaz, kdy „padající hvězda“ zřetelně vybuchne a výrazně tak zjasní. 

Okamžik maxima by měl nastat v neděli 22. října ve 2:05 (SELČ). Orionidy ale nemají ostré maximum, takže frekvence „padajících hvězd“ by měla být podobná před i po samotném maximálním okamžiku.

Orionidy patří k nejrychlejším rojům, do atmosféry vstupují rychlostí až 66 km/s, na obloze tak za sebou zanechávají krásné zřetelné stopy, které se mohou udržet viditelné po dobu sekund až minut. Zajímavé je i to, že mateřským tělesem Orionid je slavná kometa Halley.

Jak na obloze najít meteorický roj Orionidy? Najděte sedm nejjasnějších hvězd souhvězdí Oriona, které vypadají spolu jako přesýpací hodiny, nebo mašle. Pomocí pravé spodní velmi jasné hvězdy Rigel (Orionova noha) a nejjasnější hvězdy Betelgeuse (válečníkovo rameno) si představte linku nahoru nad Oriona. Asi jako ve vzdálenosti mezi orionovým pásem a samotnou Betelgeuze pak najdete místo, kde je radiant meteorického roje Orionidy a odkud budou  ony „padající hvězdy“ vylétat do všech směrů.

Doprovodná animace hledání radiantu Orionid na Facebookové stránce planetária: https://www.facebook.com/PlanetariumMost/videos/319176587419756/