Promítání s povídáními o hvězdách a vesmíru přesunuta do kinosálu Městské knihovny Most.

Planetárium mimo provoz z důvodu uzavření KD Repre.

Úkazy 21. 12. 2020

Vánoce bývají tradičně spojovány s kometou nad jesličkami. I na vrchol vánočního stromku se mnohdy umisťuje hvězda jako připomenutí Betlémské hvězdy. A přitom ona Betlémská hvězda nebyla ani hvězda, ani kometa, ale konjunkce planet. A právě jedna taková vánoční konjunkce se na obloze právě chystá.

21. prosince v 11:02 nastane zimní slunovrat a začne astronomická zima.

Měsíčně planetární shluk v dalekohledu - simulace21. prosince navečer pak dojde ke konjunkci Saturnu a Jupitera. Obě dvě planety se k sobě přiblíží tak těsně, že i v dalekohledech budou společně s jejich početnými měsíci vypadat jako měsíčně-planetární shluk. Celou tuto překrásnou podívanou ovšem určitě kazí fakt, že se úkaz odehrává jen nízko nad obzorem.

V době soumraku – okolo 17. hodiny jsou jen asi 10° nad obzorem a pomaličku klesají. Když se kolem 18. hodiny opravdu konečně pořádně setmí, jsou obě planety již jen těsně nad obzorem a v 18:25 a 18:26 zapadají. Pokud si tuto mimořádnou podívanou budete chtít vychutnat, je potřeba najít si takové místo, kde je odkrytý výhled na jihozápadní část obzoru. Při pohledu třeba z vrchu Šibeník (v Mostě) se zadívejte asi směrem k Čepirohům, lepší by bylo ale sledovat úkaz třeba z vrchu Hněvín, Špičák, nebo jiného výrazně vyvýšeného místa.

Simulace konjunkce při pohledu ze střechy knihovny

Co to je vlastně konjunkce?

Při pohledu ze Země nám na obloze obě planety jakoby splynou v jeden objekt, pomocí dalekohledu bychom zjistili, že je dělí asi 6 obloukových minut. Ve Sluneční soustavě od sebe ovšem pořád zůstávají Jupiter a Saturn vzdáleni na 650 milionů kilometrů. Přičemž Jupiter je v popisovaný okamžik vzdálen od Země asi 886 milionů kilometrů.

V dalších dnech se Saturn od Jupitera opět začíná vzdalovat, a zatímco dosud Jupitera doháněl, teď mu začne jakoby utíkat. Ještě asi do 10. – 11. ledna můžeme obě planety sledovat večer těsně po západu Slunce nízko nad obzorem. Každým dnem jsou ale obzoru blíže a zapadají dříve, až jejich hledání na večerní obloze po jedenáctém lednu přestane mít smysl.

Více se můžete dozvědět ve videu Planetárium Most online - Hvězdy na přelomu roku.