Promítání s povídáními o hvězdách a vesmíru přesunuta do kinosálu Městské knihovny Most.

Planetárium mimo provoz z důvodu uzavření KD Repre.

Poslední ranní hvězdy jsou Mars a Venuše

(Září 2020)

               Mars                                                                         Venuše s Měsícem

Podívali jste se ráno, kolem šesté hodiny, cestou do práce, či do školy na oblohu? Na, již modré, obloze se při svítání dají zahlédnout dva poslední zářící body, zdánlivé poslední ranní hvězdy - ve skutečnosti jste zahlédli Mars a Venuši.

 

Na západní straně příjemně vysoko nad obzorem můžeme zahlédnout planetu Mars. Má výrazně naoranžovělou barvu, takže si ji nelze splést. Pokud ji budeme pozorovat ještě za úplné tmy, bude výrazně oranžová, při svítání postupně bledne, ale kolem šesté ranní je pořád ještě znatelně nažloutlý. Pomaličku klesá k obzoru, ale zapadnout ji neuvidíme, protože dříve se ztratí na rozzářené obloze.

Naopak na východní straně oblohy stoupá od obzoru planeta Venuše. Vypadá jako absolutně nejzářivější bod oblohy a je vidět ještě dlouho poté, co zmizel i Mars. V současné době si hraje na pravou jitřenku. Dnes (v úterý 15. 9. 2020) ráno byla navíc ve společnosti ubývajícího Měsíce, který bude zítra ještě menším srpečkem. Ve čtvrtek 17. 9. bude Měsíc v novu a za pár dní ho můžeme hledat na večerní obloze při postupném dorůstání.