Promítání s povídáními o hvězdách a vesmíru přesunuta do kinosálu Městské knihovny Most.

Planetárium mimo provoz z důvodu uzavření KD Repre.

Jasná červencová kometa

Nad severním obzorem můžeme za jasných červencových nocí zkoušet hledat kometu s označením C/2020 F3 (NEOWISE). Kometa se pomalu opustila souhvězdí Vozky s nejjasnější orientační hvězdou Capella, projde nevýrazným souhvězdím Rysa a okolo 18. července vstoupí do Velké medvědice. Velmi jasná hvězda Capella a zářivé hvězdy z Velké medvědice, tvořící asterismus Velký vůz, jsou dobrými orientačními body, které můžou velmi usnadnit hledání komety. Připravme se ovšem na skutečnost, že se to vše odehrává jen nízko nad obzorem a tak blízké kopce, stromy, nebo domy na severním obzoru mohou překážet a pozorování znemožnit úplně stejně, jako oblačnost nad obzorem, nebo blízké svítící pozemní objekty. Kometu C/2020 F3 (NEOWISE) je nejlépe pozorovat pomocí triedru.

 

Kometa se při pohybu naší Sluneční soustavou začíná od Slunce pomalu vzdalovat a je tedy pravděpodobné, že bude spíše slábnout, než že by mohla ještě zjasňovat. Ale předpovídání chování komet je velmi složité a nejisté, a tak nás klidně může ještě překvapit.

Přehledné a podrobné plánky, kde kometu hledat lze najít na webu Heavens-above.com a překrásný článek věnovaný kometě i galerii povedených snímků můžete najít na stránkách České astronomické společnosti.