Facebook Google+ YouTube

Vyberte si své kino a nakupte vstupenky online

Skleněný pokoj

2DČT12
Režie:Julius Ševčík
Hrají:Carice Van Houten, Hanna Alström, Karel Roden, Roland Møller
Premiéra:14. březen 2019
Délka:104 minut
Žánr:Drama

Režie: Julius Ševčík  •  Hrají: Carice Van Houten, Hanna Alström, Karel Roden, Roland Møller, Claes Bange, Alexandra Borbély, Karel Dobrý, Zuzana Fialová

Nejočekávanějším snímkem letošního roku je bezesporu adaptace celosvětově proslulého stejnojmenného románu spisovatele Simona Mawera v režii Julia Ševčíka (Masaryk).

Jak román, tak i film, se volně inspirují příběhem a historií obdivuhodného domu na kopci nad Brnem, který zde vyrostl počátkem třicátých let minulého století. Jména hlavních aktérů příběhu jsou změněna.

Mistrovské dílo modernistické architektury z betonu a oceli je (v knize a filmu) dílem slavného architekta von Abta. Středobodem domu je „Skleněný pokoj“. Von Abt tuto jedinečnou stavbu navrhl pro bohatého podnikatele Viktora Landauera, jeho ženu Liesel a jejich rodinu. Skleněný pokoj se stává nejen architektonickým skvostem, ale i synonymem krásy, modernosti, otevřenosti, stejně jako symbolem nadějí mladého československého národa, symbolem budoucnosti.

Rodinný život, jaký si Liesel vysnila, prostoupený světlem a klidem průzračného prostoru, naplněný láskou a umocněný vztahem s nerozlučnou přítelkyní Hanou, však netrvá dlouho. Viktor je Žid, a Evropu čím dál víc zahaluje stín nacismu. Rodina se připravuje na odchod do exilu. Další ranou je pro Liesel bolestné zjištění, že Viktor má poměr s mladou ženou Katou, jíž jako válečné uprchlici poskytli ve svém domě azyl. Liesel se silněji upíná k Haně. Zatímco ona je ve svých citech rezervovaná, Hana je volnomyšlenkářka, která si ráda užívá všeho, co život přináší. A přestože Liesel cítí, že za jejich přátelstvím klíčí něco víc, brání se dát tomu průchod. V panice a zmatku, které provázejí německou invazi, Landauerovi za dramatických okolností prchají z Československa. Vila však zůstává a její příběh pokračuje…

Trailery

Fotogalerie

Najděte své kino

Najděte svoji akci