MOTANI: ŠÍLENÁ INDIE

MOTANI: ŠÍLENÁ INDIE

Spousty spousty lidí, prastará města, posvátná řeka, posvátné krávy, posvátné rituály, posvátné opice i krysy, svatí muži Život na ulici a cesta do nirvány S příběhy, které nevymyslíš

Jestli se někam MUSÍ JET, tak je to Indie. Neboť tady toho lze vidět a zažít až moc. Nejpozději tady člověk pozná, co je to ŽIVOT a co je to SMRT. Naše společná a krkolomná cesta nás zavede až do dalekého prastarého a nejposvátnějšího HINDUISTICKÉHO města VÁRÁNASÍ. Tady u ŘEKY GANGY tepe život přes 3 000 let. A sem se chodí ze všech koutů Indie ale také umírat. Tady musí být člověk připravený opravdu na všechno.

Než se sem ale vypravíme, uvidíme na naší cestě úchvatné staré město JAIPUR. Prozkoumáme ohromnou PEVNOST a další PALÁCE. Prochodíme křivolaké ulice plné zboží všeho druhu. Vyzkoušíme sami na sobě, jak se váže SÁRÍ těch NEJSYTĚJŠÍCH BAREV. Budeme obdivovat upocené pekaře. Hned vedle se čeká na holiče. Ve čtvrti s látkami se nám bude nad barvami a ručně tištěnými vzory tajit dech. Pod nosem nás zašimrá VŮNĚ INDICKÉHO KOŘENÍ a do INDICKÉHO JÍDLA se nadobro zamilujeme. V ulicích města Jaipur zažijeme spoustu legrace. Je právě HOLI, festival barev, které chrstají ze všech stran a na všechny. Kousek odtud v OPIČÍM CHRÁMU je veselo každý den. V CHRÁMĚ SIKŮ nasáváme do sebe tajemné modlitby a na plechový talíř dostaneme čerstvou placku a omáčku k tomu, ostatně jako dostane každý pocestný.

V PTAČÍM PARKU Keoladeo objevíme svatého muže, za kterým chodí divoké srnky ze širokého okolí. Našlapujeme tiše, abychom nevylekali divoké pávy, ani další opeřená stvoření. Město Agra nelze vynechat, vidět úchvatný a monumentální TAJ MAHAL je zkrátka povinnost.

V samotném městě Váránasí chodíme tiše, s pokorou a těsně okolo ZAPÁLENÝCH POHŘEBNÍCH HRANIC. Ještě ani neuhasne jedna a už hoří další – po celý den a po celou noc jedna za druhou – už tisíce let. Je hrozná zima a k ohni se tlačí krávy, kozy i pouliční psi. Ve dne řeka Ganga pulzuje životem. Ve špinavé vodě se PERE PRÁDLO a každý Hindu se musí v posvátné řece vykoupat. A jestli nás OBCHODNÍCI ještě nepřevezli, tak tady se jim to určitě povede. Prodává se úplně všechno, i co člověk vůbec nepotřebuje. Od starého věštce se dozvíte se, že máte před sebou skvělou budoucnost, bohatství, lásku a dlouhý život. Navečer se u řeky Gangy rozsvítí ohně, začíná úchvatná CEREMONIE AARTI. A každý, kdo tady je, si musí zapálit svíčku za pár rupií a vypustit ji po vodě.

Spěcháme do města BIKANER, kde za pár hodin začíná VELBLOUDÍ FESTIVAL. Mezi bohatě ozdobenými velbloudy budeme obdivovat indické krásky, ale také snědé muže s pěstěnými černými vousy a uhrančivým pohledem. Budeme napjatě sledovat vzrušující VELBLOUDÍ ZÁVODY, velbloudí promenádu, velbloudí tanec, bojový zápas a velmi působivý ohňový rituál. Uchvátí nás TRADIČNÍ INDICKÉ TANCE.

Kus za městem se nachází poněkud podivné místo, kam se slétávají DRAVÍ PTÁCI ve stovkách. Nechtějte ani vědět, proč je jich tolik. O kus dál nás čeká další zvířecí dobrodružství – CHRÁM PLNÝ KRYS. Koupíme jim bohatou výslužku a s láskou je nakrmíme, stejně jako je chodí krmit Indové z celé Indie. Pozor ať jim nestoupneme na ocásek, jsou totiž posvátné a jsou úplně všude. Na jednom zapomenutém místě bude nad našimi hlavami kroužit ohromné hejno sivých JEŘÁBŮ.

V nádherném starém kamenném městě JAISALMER pobudeme několik dní. Poté se vydáme do odlehlé POUŠTĚ THAR, kde s velbloudem a divokou liškou zažijeme úchvatnou a tichou hvězdnou noc. Tamní vesničky postavené z hlíny a zdobené bílými vzory vypadají jak upečené z perníku. Stydlivé ženy zahalené do barevných sárí nosí vodu z daleké STUDNY. Ochutnáme také čerstvou domácí placku. Připadá nám, jako by se tady dočista zastavil čas.

Později prochodíme velmi rušné MODRÉ MĚSTO JODHPUR. Trochu klidu najdeme v nedalekém parku Mandore Garden, kde ticho mezi altánky přeruší tóny tradičních hudby, veselí Indové, zpěv ptáků a uječené opice.

Na konec navštívíme historické město PUSHKAR, město velbloudů. Na dřevěném velbloudím povoze půjdeme hledat PRAVÉ INDICKÉ CIKÁNY, kteří žijí na okraji indické společnosti. Ještě teď rádi vzpomínáme na tohle velmi přátelské setkání. Jejich hudba a tanec prýští přímo ze srdce. A vůbec, všichni Indové jsou po celou dobu k nám velmi otevření a přátelští. Ještě doposud si s mnohými z nich píšeme.

Poslední večer, unavení po dlouhé náročné cestě, však nemůžeme usnout. Z postele nás vytáhne velká INDICKÁ SVATBA. Nemáme se vůbec ostýchat, od prvních taktů jsme jejich vzácní svatební hosté.

Délka akce: 90 minut
Rok výroby: 2023
Datum lokální premiéry: 27. únor 2024
Datum světové premiéry: 0. 0000

Informace o akci a jejím konání

Fotograf

  • Kateřiny a Miloše MOTANI