Facebook Google+ YouTube

Vyberte si své kino a nakupte vstupenky online

Jan Werich: Když už člověk jednou je…

2DORMP
Hrají:Jan Werich
Premiéra:11. srpen 2021
Délka:105 minut
Žánr:Dokument

Hrají: Jan Werich

Film mapuje klíčové okamžiky života Jana Wericha, vznik Osvobozeného divadla, jeho boj proti fašismu, dramatický útěk před nacisty, působení ve Spojených státech, rozčarování po návratu do Československa i spolupráci s novým režimem. Snímek přináší málo známá fakta o jeho dramatickém útěku do Rakouska nebo o jeho druhé emigraci do USA. Po definitivním návratu domů Jan Werich odmítl spolupracovat s husákovským režimem, zmizel z televizních obrazovek, nesměl hrát ani psát. Pro národ se tak stal symbolem vzdoru a nesouhlasu s okupací sovětskými vojsky. Přesto byl obklopen přáteli, které sledovala a evidovala StB… Snímek Jan Werich: Když už člověk jednou je bude mít premiéru v českých kinech 5. srpna 2021. Slavnostní premiéra proběhne 1. srpna v Muzeu Kampa, které je letošní rok zároveň propojeno s divadelním představením Werich.

Když vpadla sovětská vojska v roce 1968 do Československa, Jan Werich se rozhodl ilegálně pěšky překročit hranice. Odcházel do své druhé emigrace a tři měsíce v Rakousku přemýšlel, zda se vrátit. Nakonec odjel za Voskovcem do USA, ale místo rozhlížení po tom, zda by se tam s rodinou uživil, onemocněl rozedmou plic. Strávil pak měsíc v newyorské nemocnici a pochopil, že by v cizině nezvládl vydělávat na doktory. Po návratu ho čekala smutná léta, husákovský režim mu zakázal veřejné působení, nemohl hrát ani nevycházely jeho knihy. To ostře kontrastovalo s úspěchy v 30.letech, kdy začali hrát s Voskovcem divadlo. Protože se ovšem naváželi do fašistického Německa, museli prchnout do USA. Nejpřísnější cenzor, který je předtím v Osvobozeném divadle v divadle pronásledoval, byl tím, kdo Wericha upozornil, že během několika dnů mu bude muset zabavit pas a že má jen několik dnů na to, aby opustil republiku. Tak mu zachránil život. Werich s Voskovcem se v USA protloukali, jak se dalo a úspěch zaznamenali až těsně před koncem války na Broadwayi. Werich po návratu do vlasti exceloval v Císařově pekaři, později v úspěšném filmu Až přijde kocour a v televizních jednoaktovkách. Prosadil se i v zahraničí, hrál ve filmu s Anthony Quinnem a dokonce se stal zločincem v Bondovi po boku Seana Conneryho. Jeho vystoupení v televizi v 60. letech se zasazovala o demokracii, což mu nastupující husákovský režim neodpustil. Stal se doslova emigrantem na ostrově Kampa.

Bilanční portrét nepřehlédnutelného herce a autora s unikátními ukázkami, citacemi a silným životním příběhem. Strhujícím životem a tvorbou Jana Wericha provází Jiří Suchý, Zdeněk Svěrák, Jiřina Bohdalová, Vladimír Just, Pavel Taussig a kamarádka Werichovy dcery, Eva Tůmová.

Trailery

Fotogalerie

Najděte své kino

Najděte svoji akci